Wat is rugby?

Wat is rugby?

Maak kennis met rugby, sport zonder grenzen.

Rugby wordt omschreven als de meest intense teamsport ter wereld. Het is echter een sterk gedisciplineerde en respectvolle sport met groot solidariteitsgevoel.

De rugby community is een internationale familie zonder grenzen. De rugby waarden zoals respect, integriteit, passie, inzet en solidariteit worden er boven elke fysieke grens op en naast het veld beleefd.

Wereldwijd wordt Rugby in 121 landen gespeeld door 8,5 miljoen spelers waarvan 2,2 miljoen vrouwen. Het WK rugby is na het WK voetbal en de Olympische Spelen het 3de grootste sportevenement ter wereld. In Vlaanderen is het een kleine sport maar ze wordt groot beleefd! Rugby is een teamsport waarin iedereen zijn plaats heeft. De speler wordt fysiek en mentaal uitgedaagd en heeft de kans om zijn verschillende vaardigheden te tonen. Een positieve en veilige omgeving is van grootste belang en is de verantwoordelijkheid van de speler, trainer, clubbestuur en ouder.

Rugby’s geschiedenis en ethiek

Volgens de legende raapte in 1823, tijdens een schoolvoetbalwedstrijd in het Engelse stadje Rugby, een jongeman genaamd William Webb Ellis de bal op en rende naar de doellijn van de tegenstander.

Twee eeuwen later is Rugby uitgegroeid tot één van de populairste sporten ter wereld, met miljoenen mensen die het spel spelen, bekijken en ervan genieten.

De kernwaarde van rugby is een unieke instelling dat zijn waarde en attitude door de jaren heen heeft behouden. Niet alleen wordt het spel gespeeld volgens de spelregels, maar ook in de geest van de #rugbyattitude. Door discipline, controle en wederzijds zelfrespect worden een broederschap en een gevoel van fair play gesmeed, die Rugby definiëren als het spel dat het is. Van het schoolplein tot de finale van de wereldbeker rugby, Rugby Union biedt een werkelijk unieke en zeer lonende ervaring voor iedereen die bij het spel betrokken is.

In 2009 identificeerden de aangesloten bonden Integriteit, Passie, Solidariteit, Discipline en Respect als de bepalende kenmerken van rugby. Deze zijn nu gezamenlijk bekend als de Wereld Rugby Kernwaarden en zijn opgenomen in het World Rugby Playing Charter, een document dat tot doel heeft te verzekeren dat Rugby zijn unieke karakter behoudt zowel op als buiten het speelveld.

De Kernwaarden stellen de deelnemers in staat om onmiddellijk het karakter van het spel en wat het onderscheidend maakt als een sport die gespeeld wordt door mensen van alle vormen en maten.

De World Rugby Playing Charter is opgenomen in de World Rugby Laws of the Spel en kan worden gedownload van worldrugby.org/laws in een verscheidenheid van talen.

Het Spel

Rugby is een spel waarbij het de bedoeling is de bal over de doellijn van de tegenstander te dragen en hem op de grond te drukken om te scoren.

It’s simple… but complex

De bovenstaande beschrijving klinkt misschien eenvoudig – maar er is een addertje onder het gras. Om vooruit te gaan, moet de bal achteruit worden gepast. De bal kan naar voren worden gekickt, maar de teamgenoten van de kicker moeten achter de bal staan op het moment de bal wordt gekickt.

Deze schijnbare tegenstrijdigheid creëert een behoefte aan goed teamwork en grote discipline, omdat weinig kan bereikt worden door een individuele speler. Alleen door als een team te werken kunnen de spelers de bal naar voren brengen richting de tegenstanders en uiteindelijk de wedstrijd winnen.

Rugby heeft zijn unieke aspecten, maar zoals vele andere sporten gaat het in essentie om het creëren en gebruiken van ruimte. De winnaars van een rugbywedstrijd zijn de spelers die zichzelf en de bal in de ruimte kunnen krijgen en die ruimte verstandig gebruiken, terwijl ze de tegenstander zowel balbezit als toegang tot de ruimte om de bal te gebruiken ontzeggen.

Aanval

De 2 partijen moeten de ovalen bal over de try-lijn in het doelgebied van de tegenstander drukken. Dit heet een try. Hiervoor mogen ze lopen met de bal, achterwaarts passen met de hand of vooruit kicken met de voet. Na de try mogen ze dit proberen te converteren met een trap op het doel op de as vanwaar de try gescoord werd. Dit heet een conversie. Vanuit het veld kan je tijdens het spel met een dropkick een fieldgoal maken tussen de palen.

Ook met een penaltykick kan je scoren tussen de doelpalen. Wanneer voor het doelgebied door de verdedigende ploeg herhaaldelijk fouten gemaakt worden kan de referee een penaltytry toekennen. Dit geldt dan als try én conversie.

Verdediging

De tackle – Alleen de baldrager kan getackeld worden door een speler van de tegenstander. Een tackel vindt plaats wanneer de baldrager wordt vastgehouden door één of meer tegenstanders en naar de grond wordt gebracht, d.w.z. één of beide knieën op de grond heeft, op de grond zit of bovenop een andere speler zit die op de grond ligt. Om de continuïteit van het spel te handhaven, moet de baldrager de bal onmiddellijk na de tackle loslaten, de tackelaar moet de baldrager loslaten en beide spelers moeten van de bal wegrollen. Dit laat andere spelers toe om de bal te betwisten, waardoor een nieuwe fase van het spel begint.

Puntentelling

– Try – 5 punten

Een try wordt gescoord wanneer de bal over de doellijn van de tegenstander wordt gedrukt in het doelgebied.

Een penalty-try kan toegekend worden als een speler een try gescoord zou hebben, maar er sprake is van gemeen spel door de tegenstander. In dat geval krijgt men onmiddellijk 7 punten, try plus conversie.

– Conversie – 2 punten

Nadat een team een try heeft gescoord, kan het proberen nog twee punten toe te voegen door de bal over de lat en tussen de palen vanaf een plaats in lijn met waar de try gescoord was.

– Penalty – 3 punten

Wanneer een penalty wordt toegekend na een overtreding van de tegenstander, mag een team kiezen om op doel te kicken.

– Drop goal – 3 punten

Een drop goal wordt gescoord wanneer een speler voor het doel trapt in open spel door de bal op de grond te laten vallen en dan de bal tussen de palen en over de lat kickt.

Spelfases

– Kick off

Elke helft van de wedstrijd wordt begonnen met een drop-kick vanaf het midden van de middenlijn. Het niet-schoppende team moet 10 meter terug zijn van de bal wanneer deze wordt gekickt en de kick moet 10 meter richting de doellijn van de tegenstander gaan voordat hij de grond raakt.

– De ruck

Een ruck is gevormd als de bal op de grond ligt en één of meer spelers van elk team die op hun voeten staan er dicht omheen staan. Spelers mogen de bal in de ruck niet hanteren, en moeten hun voeten gebruiken om de bal te verplaatsen of er overheen te drijven, zodat de bal bij de achterste voet van het team tevoorschijn komt, op welk punt de bal kan worden opgepakt.

– De line-out

De lineout is een manier om het spel te hervatten nadat de bal is uitgegaan (buiten het speelveld aan de zijkant). “De lineout concentreert een selectie van voorwaartsen op één plaats dicht bij de zijlijn, zodat de backs de rest van de breedte van het veld hebben om een aanval op te zetten. De sleutel voor de voorwaartsen is om balbezit te winnen en de bal effectief te verdelen naar de achterste linie.

De aanvallers verzamelen zich in twee lijnen, loodrecht op de zijlijn, een meter uit elkaar. De hooker gooit de bal in de gang tussen deze twee lijnen van spelers. Omdat de teamgenoten van de werper weten waar de worp waarschijnlijk heen zal gaan, heeft dat team een voordeel bij het behouden van balbezit.

Echter, met snelheid van denken en bewegen, kan de tegenstander om de bal strijden en de lineout resulteert vaak in een turnover van balbezit. De speler die met succes de bal vangt kan de bal houden en een maul opzetten, of kan passen naar de ontvanger (een speler die naast de lineout staat om te wachten op zo’n pass) die dan passt naar de fly half en verder naar de achterlijn.

– De maul

Een maul ontstaat wanneer de baldrager vastgehouden wordt door één of meer tegenstanders en één of meer teamgenoten van de baldrager teamgenoten ook vasthoudt (bindt) (een maul heeft daarom een minimum van drie spelers nodig). De bal moet van de grond zijn.

Het team dat balbezit heeft, kan proberen terrein te winnen door de tegenstanders terug te drijven naar de doellijn van de tegenstander. De bal kan dan gepast worden tussen spelers in de maul en uiteindelijk gepast worden naar een speler die die niet in de maul zit, of een speler kan de maul verlaten met de bal en ermee rennen.

– De scrum

De scrum is een middel om het spel te hervatten na een oponthoud dat veroorzaakt is door een kleine overtreding van de spelregels (bijvoorbeeld, een voorwaartse pass of knock-on) of de bal die onbespeelbaar is geworden in een ruck of maul.

De scrum dient om alle voorwaartsen en de scrumhalfs op één plaats op het veld te concentreren, waardoor de backs de gelegenheid krijgen om een aanval op te zetten, gebruik makend van de ruimte die elders ontstaat.

De bal wordt in het midden van de tunnel tussen de twee voorste rijen gegooid, waar de twee hookers om de bal kunnen strijden, in een poging de bal terug te hoeken in de richting van hun teamgenoten. Het team dat de bal in de scrum gooit behoudt meestal het balbezit, omdat de hooker en de scrumhalf hun acties kunnen synchroniseren.

Als het balbezit veilig gesteld is, kan een team de bal op de grond en in de scrum houden en proberen de tegenstander het veld in te drijven. Als alternatief, kunnen zij de bal naar de achterste voet van de scrum brengen, waar de bal dan gepassed wordt naar de achterlijn en het open spel hervat wordt.