Geschiedenis

Since 1982

Rugby Club Laakdal is een Belgische rugbyclub die sinds 1982 actief is en aangesloten is bij de Vlaamse Rugby Bond.

In Laakdal rolden de eerste rugbyballen op 28 maart 1982, op een initiatiecursus rugby georganiseerd door Dirk Van de Voorde en Walter ‘Wakke‘ Goris, die tijdens hun studententijd in Leuven de bezielers waren van de universitaire ploeg.

De initiatiecursus kende zo een groot succes dat door de deelnemers met veel enthousiasme Rugby Club Laakdal gesticht werd, meteen de eerste rugbyclub in de Kempen.

Tijdens de volgende jaren kende RCL enkele grote successen en maakte het de naam “Laakdal” bekend tot in alle hoeken van Vlaanderen en Wallonië. Tot op de dag van vandaag de plezantste familieclub van de kempen en ver daarbuiten!

De verhuizing in 1998

Op 6 september 1998 verhuisden we naar ons nieuw terrein op “De Vloed“, plechtig geopend door de Laakdalse burgemeester Patrick Vankrunkelsven en schepen van sport Freddy Jans. Op De Vloed beschikken we over een prachtig terrein met maximale afmetingen.

Sinds 1999 hebben wij een eigen clublokaal, dat met veel inzet van bestuur en spelers bijna volledig eigenhandig werd gebouwd.

Opstart Jeugd 2003

In 2003 begon Danny Peys met training te geven aan een bende jonge enthousiastelingen. Hij werd al snel bijgestaan door Marc Ghoos en dit was de start van onze jeugdschool. RC Laakdal heeft meerdere trainers in huis met een diploma van de Vlaamse Trainersschool, van jeugdsport initiator tot trainers met een level 1 en/of 2 diploma.

De damesploeg 2011

In 2011 werd er een damesploeg opgericht door Max Kamina en Boris Van Opstal en zij hebben deze in de eerste seizoenen getraind en begeleid. Deze damesploeg is nog steeds actief en in een stijgende groei.

Infrastructuur 2013-2021

Vanaf het seizoen 2013-2014 beschikken we over 2 nieuwe kleedkamers met een grote doucheruimte aan ons B terrein. In 2020 heeft de kantine een nieuwe look gekregen en is het A-plein opnieuw aangelegd en ingezaaid.

In 2021 was dan het B-plein aan de beurt, dit is op zijn beurt opnieuw ingezaaid en volledig uitgelijnd volgens de afmeting van een officiële wedstrijd veld. HIerdoor beschikt Rugby Club Laakdal over 2 officiële wedstrijdvelden.

Power Girls U15 & U18 meisjesploeg 2019

In 2019 is Rugby Club Laakdal ook in het powergirls project gestapt van Rugby Vlaanderen. Hierbij kan je in een alleen meisjesploeg rugby spelen vanaf de leeftijd van 12 jaar t.e.m. 17 jaar om daarna pas aan te sluiten bij de dames ploeg. Zo krijgen meisjes beter de kans zich te ontplooien binnen rugby en hun eigen ploeg.

De toekomst 2022-2023

Dit seizoen zal Rugby Club Laakdal 40 jaar bestaan en dit het gehele seizoen vieren met feestelijke evenementen starten met een Galabal op 3 september. Zo blijft Rugby Club Laakdal actief bezig naar positieve en sportieve groei en staan we niet stil. Geïnteresseerde spelers zijn altijd welkom en kunnen steeds op De Vloed terecht.