Laakdal is een Belgische rugbyclub die sinds 1982 aangesloten is bij de Vlaamse Rugby Bond.

In Laakdal rolden de eerste rugbyballen op 28 maart 1982, op een initiatiecursus rugby georganiseerd door Dirk Van de Voorde en Walter ‘WakkeGoris, die tijdens hun studententijd in Leuven de bezielers waren van de universitaire ploeg.

De initiatiecursus kende zo een groot succes dat door de deelnemers met veel enthousiasme Rugby Club Laakdal gesticht werd, meteen de eerste rugbyclub in de Kempen. Tijdens de volgende jaren kende RCL enkele grote successen en maakte het de naamLaakdalbekend tot in alle hoeken van Vlaanderen en Wallonië.

Op 6 september 1998 verhuisden we naar ons nieuw terrein op “De Vloed“, plechtig geopend door de Laakdalse burgemeester Patrick Vankrunkelsven en schepen van sport Freddy Jans. Op De Vloed beschikken we over een prachtig terrein met maximale afmetingen.

Sinds 1999 hebben wij een eigen clublokaal, dat met veel inzet van bestuur en spelers bijna volledig eigenhandig werd gebouwd.

Vanaf het seizoen 2013-2014 beschikken we over 2 nieuwe kleedkamers en binnen 3 jaar voorzien we een totale renovatie van onze A-kantine, met aangrenzend volledig nieuwe kleedkamers.

 
In 2003 begon Danny Peys met training te geven aan een bende jonge enthousiastelingen. Hij werd al snel bijgestaan door Marc Ghoos en dit was de start van onze jeugdschool. RC Laakdal heeft meerdere trainers in huis met een diploma van de Vlaamse Trainers School, van jeugdsportinitiator tot trainer A.
Geïnteresseerde spelers kunnen altijd op De Vloed terecht.